Receipt badge

Lammfilé med ugnsbakad potatis och rödvinssås

Lammfilé med ugnsbakad potatis och rödvinssås

Ingredienser

Lammfilé med ugnsbakad lök och rödvinssås.

4 portioner
8 steklökar
600 g lammfilé
Smör och olja till stekning

 

Rödvinssås
2 schalottenlökar, skalade och grovhackade
1 kvist rosmarin
1 msk honung
3 dl rödvin
2 msk koncentrerad kalvfond
2 dl vatten
salt och svartpeppar
1 msk smör

 

 

 

 

Lammfilé med en underbar rödvinssås!


Så här gör man:

1. Sätt ugnen på 120 grader. 
2. Skala steklökarna. 
3. Hetta upp smör och olja i en stekpanna på hög värme. Bryn lammfilén noga runt om i så porerna stängs, annars kan köttsaften åka ut. Lägg i löken mot slutet. Lägg köttet med löken runt om i en ugnsform och kör i ugnen tills köttets innertemperatur är 55°. Ta ut köttet, rulla in i bakplåtspapper och låt vila. Lägg lökarna åt sidan och håll dem varma.

4. Rödvinssås: Bryn löken i stekpannan i smör. Lägg ner rosmarin och honung och häll på rödvin, fond och vatten. Koka tills hälften av vätskan återstår.

5. Sila vätskan och häll tillbaka den i kastrullen. Smaka av med salt och peppar och blanka såsen med en matsked smör. 

6. Skär upp lammfilen i stubbar och servera den med den ugnsbakade löken och rödvinssås. Garnera gärna med färska örter och bjud bröd till maten.