Ingredienser
8 pers
Kött
1 kg rostasfilé,
6 st vitlöksklyftor
0,5 st rosmarin (kruka)
0,5 st persilja (kruka)
0,5 st basilika (kruka)
1 dl rapsolja
0,5 tsk salt (gärna flingsalt)
2 krm svartpeppar nymald
2 msk smör
Mustig vitlökssky
1 paket bacon
2 st vitlökar, hela
2 dl vin, rött
2 msk balsamvinäger
9 dl vatten
0,5 dl kalvfond, konc
10 st rosmarin, färska kvistar
8 st vitpepparkorn
2 msk majsstärkelse
2 krm salt
1 krm vitpeppar, nymald
Potatis
6-8st stora potatisar (beroende på storlek), olivolja & flingsalt
Örtmarinerad Rostasfilé med en underbar vitlökssky. Dagen före kan köttet putsas och läggas i marinad. Servera gärna med en sallad.
Läs mer för att se våra vintips!
Så här gör man:
1. Kött: Skala vitlöken. Mixa vitlök, örter och olja. Smaka av med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Ta undan 3 msk av marinaden att pensla köttet med precis före servering. Putsa köttet och lägg det i marinaden. Marinera minst 30 min men gärna över natten.
2. Sänk ugnsvärmen till 125°. Bryn köttet runt om i smöret i en het stekpanna. Krydda med 1 1/2 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Lägg köttet i en ugnssäker form Tillaga mitt i ugnen till 58° innertemperatur. Låt köttet vila ca 5 min innan det skärs i tjocka skivor.
3. Potatis: Skölj potatisen, dela den i klyftor på längden och placera på en ugnsplåt. Ringla över olivolja, strö över flingsalt och vänd runt. Rosta i ugn, 175°, ca 12 minuter eller tills potatisen känns mjuk.
4. Vitlökssky: Tärna baconet. Dela vitlöken i klyftor och skala dem. Fräs bacon och vitlöksklyftor. Häll på vin och vinäger och låt koka tills hälften återstår. Tillsätt vatten, fond, rosmarin och vitpepparkorn. Låt sjuda ca 15 min. Sila skyn. Red skyn med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Smaka av med salt och peppar.