Receipt badge

Lammstek med rosmarin, peccorinocreme och kronärtskocka

Lammstek med rosmarin, peccorinocreme och kronärtskocka

Ingredienser

4 port
600g -800 g lammstek, benfri
2 msk smör
3-4 kvistar färsk rosmarin
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk salt
5 svartpepparkorn
4 kronärtskockor, hela färska
1 tsk salt
Peccorinocreme
1 dl grekisk yoghurt
1 dl crème fraîche
1 dl finriven peccorino
1 msk vit balsamvinäger
salt
svartpeppar

Vintips till denna rätt - Läs mer.

 

 

 


Så här gör man:

Lammstek
Sätt ugnen på 120 grader. Putsa lammsteken. Hetta upp smöret i en stekpanna på hög värme och bryn steken runt om, så den får färg och en fin yta och köttporerna täpps till ordentligt. Lägg sedan steken tillsammans med rosmarin och vitlök i en ugnsfast form och salta och peppra. In i ugnen och i med en termometer i köttet, kör till önskad innertemperatur*. Slå in steken i smörpapper och låt den vila tio minuter innan du skär upp köttet i tunna skivor.


Kronärtskocka
Skär av roten på skockorna. Lägg dem i en stor kastrull och täck med vatten. Salta. Koka upp utan lock, sänk sedan värmen och koka under lock cirka 35-50 minuter, beroende på skockornas storlek och hur färska de är. De är klara när bladen börjar lossna. Dela dem gärna på hälften vid servering.

Pecorinocreme
Blanda ihop alla ingredienser till peccorinocremen och rör till slätt. Smaka av med
salt.


*rare 57-58° mediumrare 60°C medium 62°C well done 70°C